Skip to main content
Voeding

Heeft de voeding van de moeder invloed op krampjes bij de baby?

krampjes - wat moet ik niet eten?

Krampjes bij baby’s kunnen een grote bron van zorgen zijn voor ouders. Maar komt het door de voeding van de moeder? En wat kun je doen om de symptomen te verlichten? In deze blog duiken we in de feiten en fabels over krampjes en borstvoeding.

Wat veroorzaakt krampjes bij baby’s?

De precieze oorzaak van krampjes is op dit moment nog steeds onbekend. Volgens huisartsenrichtlijnen is het belangrijk om eerst andere medische oorzaken uit te sluiten voordat de diagnose ‘krampjes’ wordt gesteld. Zelfs als er diagnose kramp kan worden gesteld is er geen Evidence Based behandeling, die de krampjes volledig kunnen oplossen. Wat wel helpt, is ouders geruststellen: krampjes zijn tijdelijk en verdwijnen vanzelf. Daarnaast kunnen enkele praktische adviezen helpen om de klachten te verminderen.

Heeft jouw voeding invloed op de krampjes?

Veel moeders vragen zich af of hun eetpatroon invloed heeft op de darmkrampjes van hun baby. Over het algemeen kun je als borstvoedende moeder bijna alles eten. Maar als je baby krampjes heeft kun je met de volgende dingen experimenteren:

Pittige kruiden en pittig eten

Pittige kruiden, zoals hete pepers, kunnen mogelijk een effect hebben op je baby. Als je merkt dat je baby na een pittige maaltijd onrustiger is, kun je experimenteren door deze kruiden tijdelijk te vermijden.

Borstvoeding geven betekent niet dat jouw eten ook ‘saai’ moet zijn: je kunt gerust voeding rijk aan kruiden eten. Zoals bijvoorbeeld knoflook.

Knoflook

Goed nieuws: knoflook maakt je moedermelk juist wat zoeter, en veel baby’s vinden dat heerlijk! Dit kan zelfs helpen om je baby meer te laten drinken, dat is dus een leuke omweg om je melkproductie te stimuleren.

Als jij je eten mét knoflook lekkerder vindt smaken, is dát natuurlijk ook een niet te verwaarlozen factor!

Bonen, kool en andere ‘gasvormende’ voedingsmiddelen

Het is een veelgehoorde mythe dat bonen, kool of andere vezelrijke producten darmkrampjes bij baby’s veroorzaken. Pas als je de indruk hebt dat er een verband is tussen het eten van dit voedsel en onrust bij je baby zou ik dat nog één of twee keer herhalen. Als je meerdere malen hebt gezien dat je baby onrustig wordt na het eten van bepaald voedsel – pas dan zou ik overwegen deze voedingsmiddelen (tijdelijk) weg te laten.

Wist je dat bepaalde voedingsstoffen de samenstelling van je moedermelk kunnen beïnvloeden? Ontdek hier hoe je met een gezond eetpatroon jouw borstvoeding kunt optimaliseren. 

Wist je dat veel mensen de bewegingen die baby’s gebruiken om de melkstroom te beïnvloeden vinden lijken op krampjes. Dat kan verwarrend zijn. Maar soms is de oplossing om je melkproductie te verhogen. Hoe? Dat lees je in mijn blog.

Wat kun je doen bij krampjes?

Omdat er geen bewezen behandeling is die krampjes direct oplost, ligt de focus op het verzachten van de symptomen. Enkele tips:

  • Draag je baby veel: Huid-op-huidcontact en dragen in een ergonomische draagdoek kunnen helpen om je baby te kalmeren.
  • Massage en warmte: Een zachte buikmassage of een warm badje kan verlichting geven.
  • Heupkanteling: Heupkanteling bij ergonomisch dragen of door kikkerbeentjes, maakt het ruggetje bol en dat activeert de nervus vagus (mede verantwoordelijk voor processen als vertering en ontspanning)

 

Conclusie: Moet je je voeding aanpassen?

In de meeste gevallen is er geen reden om je eetpatroon drastisch te veranderen. Geniet van een gevarieerd dieet en let vooral op hoe je baby reageert. Merk je een duidelijk verband tussen een bepaald voedingsmiddel en onrust? Dan kun je experimenteren met het tijdelijk weglaten ervan. Maar onthoud: krampjes gaan vanzelf over, en je baby ondersteunen met liefde en geduld is vaak het allerbelangrijkste.


Referentie

Gordon M, Biagioli E, Sorrenti M, Lingua C, Moja L, Banks SSC, Ceratto S, Savino F. Dietary modifications for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 10. Art. No.: CD011029. DOI: 10.1002/14651858.CD011029.pub2. Accessed 17 February 2025.