
Veel moeders vragen zich af of hun eetpatroon invloed heeft op hun melkproductie. Moet je speciale thee drinken of supplementen slikken om voldoende melk aan te maken? In deze blog ontdek je de feiten en fabels over voeding en melkproductie.
Borstvoedingsthee of supplementen is nooit de eerste stap. Eerst moeten de basisprincipes op orde zijn, zoals goed aanleggen en vaak voeden of kolven, zodat je borsten regelmatig geleegd worden. En dus meer melk gaan aanmaken.
Hoe werkt de melkproductie?
In de eerste 10 tot 14 dagen na de bevalling wordt de melkproductie voornamelijk gestuurd door hormonen. Zodra de placenta is geboren, verdwijnen de remmende factoren en gaat je lichaam over op de ‘melk maken’-modus.
Na de eerste tien tot veertien dagen neemt het belang van deze borstvoedingshormonen af en speelt vooral het principe van vraag en aanbod een rol:
- Lege borsten geven een signaal om meer melk te maken.
- Volle borsten remmen de melkproductie af.
Dat betekent dat frequent aanleggen of kolven de belangrijkste factor is om je productie op peil te houden. Je voeding speelt hierin maar een zeer kleine rol.
Naast de hoeveelheid melk is ook de kwaliteit van borstvoeding een veelbesproken onderwerp. Lees hier hoe jouw voeding de samenstelling van je moedermelk kan beïnvloeden.
Kunnen bepaalde kruiden je melkproductie verminderen?
Hoewel de meeste voedingsmiddelen weinig invloed hebben, zijn er wel kruiden die melkproductie kunnen afremmen. Dit is vooral gebaseerd op anekdotisch bewijs, maar lactatiekundigen merken bijvoorbeeld rond Thanksgiving in de VS een toename in meldingen van melkproductieproblemen. In de vulling van de kalkoen, de zogenoemde Turkey Stuffing, wordt veel salie gebruikt. Salie kan als bijwerking hebben dat het je melkproductie afremt.
Andere kruiden die mogelijk een remmend effect hebben zijn Peterselie en Pepermunt. Maar alleen in grote hoeveelheden, bijvoorbeeld als je tabouleh maakt. Want dan is al het groen een kruid.
Als je deze kruiden gebruikt om je gerecht op te fleuren met wat groens, of een beetje toevoegt voor een frisse smaak, dan kun je deze kruiden veilig gebruiken.
Heb je supplementen of borstvoedingsthee nodig?
Veel moeders grijpen naar borstvoedingsthee, fenegriek of andere kruiden om hun productie te verhogen. Dit noemen we ‘galactogogen’. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen overtuigend bewijs is dat deze middelen écht werken.
Ook op dit onderwerp is een Cochrane Review uitgevoerd: De kruiden die onderzocht zijn, zijn: Bananen bloem, venkel, fenegriek, gember, , ixbut, levant cotton, moringa, palm dadels, pork knuckle, shatavari, silymarin, torbangun.
Een Cochrane Review onderzocht verschillende kruiden, zoals fenegriek, venkel, moringa en gember, maar concludeerde dat er onvoldoende bewijs voor hun werkzaamheid, onvoldoende zekerheid over de kwaliteit van het onderzoek en de er werden ook vraagtekens gezet bij de veiligheid.
Conclusie: Wat kun je doen om je melkproductie te ondersteunen?
De sleutel tot een goede melkproductie ligt in frequent en effectief voeden. Supplementen of speciale theesoorten hebben geen bewezen effect. Vermijd in grote hoeveelheden kruiden zoals salie en peterselie als je melkproductie ineens afneemt.
Het beste wat je kunt doen? Vertrouw op het principe van vraag en aanbod: hoe vaker je baby drinkt, hoe meer melk je maakt!
Referentie
Foong SC, Tan ML, Foong WC, Marasco LA, Ho JJ, Ong JH. Oral galactagogues (natural therapies or drugs) for increasing breast milk production in mothers of non‐hospitalised term infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2020, Issue 5. Art. No.: CD011505. DOI: 10.1002/14651858.CD011505.pub2.