Skip to main content
BorstklopperijBorstvoedingsverhalen

Van fulltime kolven naar 100% aan de borst

Van fulltime kolven naar 100% aan de borst: Annelies en baby Roos

Toen ik Annelies leerde kennen, was ze net moeder geworden van baby Roos. Een inleiding die eindigde in een keizersnede, een rommelige start in het ziekenhuis en vooral: heel veel pijn bij het aanleggen. Ze had te maken met tepelkloven, een verkeerde aanlegtechniek én een baby met een korte tongriem en spanning in haar nekje waardoor aanhappen gewoonweg moeilijk was.

Annelies wilde graag borstvoeding geven, live aan de borst. Hoe lang? Dat wist ze nog niet precies, maar ze dacht aan zo’n zes tot negen maanden. Op dat moment was ze fulltime aan het kolven en kreeg Roos de melk via een flesje. De bijvoeding die Roos in het ziekenhuis kreeg was al niet meer nodig, er was voldoende melk. En dat was het begin.

Van fulltime kolven naar 100% aan de borst: Annelies en baby Roos. Lees hieronder hoe ze dat proces stap voor stap aanpakten.

En nu? Nu is Roos bijna 2,5 jaar oud… en drinkt ze nog steeds live aan de borst.

Pijn, kolven en toch doorgaan

Toen ik bij haar op consult kwam, had Annelies al veel geprobeerd. Er was in de eerste dagen na de geboorte veel misgegaan: Roos had te weinig aan de borst gedronken, er was al (te) snel bijgevoed met de fles en het kolven gebeurde op advies van de kraamzorg in het ziekenhuis met te grote kolfschelpen. Annelies had een melkblaar en flinke tepelkloven. Bij het drinken vervormde de tepel naar een klassieke ‘lippenstift’ vorm door een verkeerde drinktechniek.
Alles bij elkaar maakte het aanleggen moeilijk én pijnlijk.

Toch wilde Annelies het héél graag. Ze had een duidelijke wens: live voeden. En dus gingen we samen aan de slag.

We verhoogden eerst de voedingsfrequentie zodat Roos vaker melk kreeg en de productie goed op gang kwam. We oefenden met het geven van de fles op een borstvoedingsvriendelijke manier – om de snelheid van de melk tijdens borstvoeding na te bootsen en een goede aanhap te stimuleren.
We bespraken het kolven en pasten de maat van de kolfschelpen aan. En natuurlijk gingen we oefenen met aanleggen.

Elke minuut telde voor Annelies

Een week later kwam ik opnieuw langs. Het kolven en flesgeven ging al een stuk beter. Maar aanleggen… dat deed nog steeds ontzettend veel pijn. Samen lukte het ons wel om Roos pijnvrij aan te leggen, maar alleen lukte het Annelies nog niet.

Wat me in zulke situaties opvalt, is dat moeders vaak blijven doorbijten. Ze willen zó graag, dat ze het ongemak en de pijn voor lief nemen. Maar van enkel en alleen doorzetten gaat het niet zomaar beter. Je kunt ook kortsluiting in je hoofd krijgen van de pijn, waardoor het niet goed lukt om je aandacht te houden bij hoe je een goede aanhap tot stand kunt brengen.

Ook kan dit doorzetten tot de valkuil leiden van “alles of niets”. De geleidelijke aanpak werkt dan beter. En dan stap voor stap uitbouwen.

Bij Annelies werkte dat precies zo.
Eerst was het één minuut.
Toen twee.
Toen vijf.
En na een paar weken werd het een hele voeding.

Je partner kan een geweldige support zijn bij borstvoeding!

Toen haar partner na zes weken weer ging werken, kon Annelies nét genoeg voedingen live aan de borst doen om overdag zonder kolf en flesjes door te komen. ’s Avonds, als haar partner thuis was, schakelde ze terug naar kolven en flesgeven.

Elke voeding zag er ongeveer zo uit: Annelies begon met het oefenen met aanleggen, terwijl haar partner beneden de melk opwarmde die nog klaar stond van de vorige kolfsessie. Daarna nam hij de baby over en gaf hij de fles, nog steeds op dezelfde manier als we dat bij het eerste consult deden. Annelies kolfde in de tussentijd voor de volgende voeding. Zo waren ze beide ongeveer tegelijkertijd klaar.
Annelies nam de baby over om deze nog even rechtop te houden en te knuffelen, haar partner maakte de flesjes en de kolf schoon (wat een topper he?)

Deze combinatie werkte. Het was niet perfect, maar het was hún manier. En dankzij de fantastische steun van haar partner hield ze het vol. We bleven samen stapjes zetten, en na zo’n vier maanden voedde Annelies 24 uur per dag live. Geen kolven, geen flesjes – gewoon de borst.

Het omslagpunt na 3,5 maand

Na een intensieve periode van zes consulten, veel oefenen en de nodige frustratie, brak het omslagpunt aan op vakantie. In de camper bleek het hele fles- en kolfcircus niet bepaald handig. Met de kolfspullen over de camping naar de afwas, de melk bewaren in de koelkast. Het was te doen, maar handig is anders.

Annelies vroeg zich af: wat als ik het gewoon probeer, die laatste voedingen ook live?

De eerste dag lukte het.
De tweede dag ook.
En op de derde dag zei ze: ik denk dat ik de kolf gewoon opberg.

En zo gingen Annelies en Roos van fulltime kolven naar 100% aan de borst.

Dat bleek het begin van een nieuwe fase. Roos dronk vanaf toen volledig aan de borst. En het kolven? Dat gebeurde alleen nog als Annelies een keer langer weg was of aan het werk.

Haar versie van borstvoeding

Iedere moeder heeft haar eigen wensen en grenzen. De één kiest bewust voor een combinatie van kolven en voeden, de ander bouwt langzaam af. Annelies wist wat ze wilde: live borstvoeding geven, als het even kon.

Ze begon met pijn, twijfel en heel veel oefenen. Maar met tijd, begeleiding en een ijzersterke wil groeide haar borstvoedingsverhaal uit tot precies wat ze voor ogen had.

En nu? Nu voedt ze haar peuter nog steeds. Zonder schema, zonder plan. Gewoon samen, op hún manier. Soms 4x op een dag, soms 2.

 

Hoe ziet jouw versie van borstvoeding eruit?

Wat je wens ook is, ik steun je. Op jouw tempo, in jouw situatie. En wie weet… wordt jouw verhaal ook een succesverhaal.

Ik gun het iedereen – iedere baby, iedere moeder en ieder gezin – om een versie van borstvoeding te vinden die bij hén past. Of je nu 2 keer per dag aanlegt en verder de fles geeft, of verlangt naar volledig live voeden: ik ben er om je te steunen, niet om te oordelen. Jij bepaalt wat goed voelt.

Veel van de uitdagingen in de eerste dagen – zoals pijn, onzekerheid of een rommelige start door (verkeerde) adviezen in het ziekenhuis – hadden voor Annelies voorkomen kunnen worden met de juiste voorbereiding. Daarom raad ik je van harte aan om te starten met de Goede Start cursus: praktische kennis en vertrouwen vóórdat je begint.

Zit je er al middenin en heb je het gevoel dat het anders kan of moet? Dan help ik je graag om jouw versie van borstvoeding geven te bereiken. Met aandacht, zonder oordeel, en helemaal afgestemd op jouw situatie.

Boek een huisbezoek en we gaan samen aan de slag met jouw borstvoedingswens.

 

Maak een afspraak