Skip to main content
BorstklopperijBorstvoedingsverhalen

Van pijn en twijfel naar pijnloos borstvoeding geven: Kims succesverhaal

een pijnvrije aanhap

Een moeilijke start, waarbij dingen niet helemaal gaan zoals je van te voren had bedacht kan iedereen overkomen. In deze blog deel ik het verhaal van Kim – die ondanks haar moeilijke start – met de juiste hulp en doorzettingsvermogen haar wens om borstvoeding te geven laat slagen!

Misschien zit jij nu je dit leest midden in deze beginfase en vraag je je ook af “komt dit ooit nog goed?”. Borstvoeding is een proces, het is niet zwart of wit. Er is dus heel veel mogelijk qua bijsturen en bijleren, mits je de juiste kennis in huis haalt.

De moeilijke start: twijfels en doorzettingsvermogen

Toen Kim op 7 december haar afspraak maakte, wist ze één ding zeker: borstvoeding geven moest anders. Haar zoontje Aydin was op 5 december geboren, en wat een cadeautje was hij!

Maar het voeden ging niet zoals ze had gehoopt. De kraamzorg vermoedde een te kleine tong, en ondanks een pijnloze voeding in het ziekenhuis, lukte het thuis maar niet om zonder pijn aan te leggen. Ze probeerde verschillende houdingen en technieken, maar het bleef pijnlijk en inmiddels had ze er twee nare tepelkloven bij.

Kim had een duidelijke wens: ze wilde Aydin één jaar borstvoeding geven. Dit was voor haar enorm belangrijk, en ze was daardoor ontzettend gemotiveerd om borstvoeding te leren.

De eerste doorbraak: techniek en vertrouwen na het eerste consult.

Kim had mij gevonden via het borstvoedingsforum op Facebook, waarin ze om hulp vroeg vanwege de pijn bij het aanleggen. In het intakeformulier schreef ze ook: Aydin heeft een verkeerde hap”

Tijdens ons consult op 10 december ontdekten we samen dat de pijn grotendeels te maken had met de manier waarop Kim Aydin aanlegde. We oefenden met de juiste aanvliegroute, het goed vormen van de borst en het correct laten aanhappen.

Steeds nam Kim een andere houding aan, de ene keer wat meer onderuitgezakt, de andere keer liggend en dan weer zittend. Maar de juiste aanvliegroute, vormen van de borst en het aanhappen van Aydin bleeft gelijk.

Aan de rechterkant was de pijn vrijwel verdwenen, en links was er al verbetering.

Een tegenvaller: de groei bleef achter

Ondanks de vooruitgang in techniek en aanleggen, bleef Aydin’s groei achter bij wat Kim had gehoopt. In het kraamboek stonden metingen die aanvankelijk positief leken: binnen drie dagen terug op geboortegewicht. Maar bij latere wegingen bleek dat er waarschijnlijk een meet- of weegfout was gemaakt door de kraamverzorgende.

“Het CJG maakt zich geen zorgen over zijn gewicht. Hij ziet er goed en gezond uit. Ze zijn er vrijwel zeker van dat de weegschaal van de kraamzorg verkeerd stond. Volgende week ga ik terug om te kijken wat hij op een week heeft gedaan.”

De pijn had ertoe geleid dat Kim minder vaak voedde, slechts vijf keer per dag, wat invloed had op de melkproductie. Hoewel haar borsten lekten en ze dacht voldoende melk te hebben, was er door de afgenomen afname toch te weinig stimulatie om optimaal te groeien. Dit was een teleurstelling, maar met extra voedingen en beter aanleggen, begon Aydin geleidelijk beter te groeien.

Een week later was het eerste echte teken van vooruitgang daar: Aydin werd wakkerder, vroeg vaker om voeding en dronk actiever. Dit betekende meer voedingen, een betere melkproductie en een groeiende baby.

Een onverwachte wending, want aanvankelijk dacht Kim dat het slechter ging nu hij minder sliep. Maar juist dát was een goed teken!
En het was ook moeilijk, want de kloof rechts ging al een heel stuk beter. De kloof links ging vooruit maar was nog steed pijnlijk.

Kleine successen stapelen zich op

Op 23 december kreeg ik een update van Kim:

“Wij zijn druk aan het oefenen! Ik heb geen enkele voeding meer gekolfd voor mijn slechte borst. Het loslaten van het vacuüm gebeurt steeds minder, en mijn tepel begint er beter uit te zien. De rechterkant gaat goed, en links wordt ook steeds beter. We blijven oefenen tot het supergoed gaat en we kunnen gaan freestylen!”

 

En toen, een mijlpaal:

“Met mijn man voor het eerst uit eten geweest. En ik heb gevoed in een restaurant!”

Wat een overwinning! Niet alleen voor Kim, maar ook voor haar man, die het dankzij zijn culturele achtergrond prachtig vond om te zien hoe zij doorzette voor hun zoontje, maar borstvoeding in het openbaar “moeilijk” vond.

van pijn en twijfel naar pijnvrij borstvoeding geven

En dit is precies hoe borstvoeding leren werkt: Het is niet zwart-wit en alles of niets. Het is elke voeding een klein beetje beter. Eerst de ‘makkelijke’ borst en dan de ‘moeilijke’. En vieren wat je al kunt. Hoe dapper was het van Kim dat ze – zelfs in de leerfase – al in het openbaar ging voeden.

De eindstreep in zicht: pijnloos voeden

Op 27 december werd Aydin opnieuw gewogen bij het CJG: 200 gram aangekomen in één week!

De tepel aan de “slechte kant” herstelde zichtbaar, en de pijn nam met de dag af. Kim voelde steeds beter aan wanneer Aydin correct aangelegd was.

 

Op 31 december kreeg ik dit geweldige bericht:

“Ik durf het zelfs vaker aan om met links te beginnen. De pijn is bijna weg, alleen nog een rauw gevoel. Aanhappen gaat steeds vlotter, en ik voel beter wanneer het niet goed zit.”

Het laatste stuk helen van de linker kloof, de laatste loodjes hadden wat meer tijd nodig.

 

Aydin is 2 maanden en het is gelukt: Pijnvrij voeden

9 februari:

"Soms getwijfeld of dit moment ooit zou komen. Maar ik ben zo trots en blij om te zeggen dat ik nu ook pijnloos kan voeden aan de linkerkant. Mijn tepel is he-le-maal genezen, en Aydin heeft geen enkele zuigblaar meer gehad! Hij is nu twee maanden oud en ik ben zo blij dat ik heb volgehouden. Op naar de zes maanden en hopelijk een jaar!"

Doorzettingsvermogen, goede begeleiding en vertrouwen in het proces kunnen het verschil maken tussen stoppen en een succesvol, pijnloos borstvoedingsavontuur.

Een moeilijke start hoeft niet het einde te betekenen

Soms verloopt de kraamweek anders dan verwacht. Een medische complicatie, een verkeerd (maar goed bedoeld) advies van de kraamzorg, of onzekerheid over het aanleggen kunnen een moeizame start veroorzaken. Maar zelfs als het begin lastig is, valt er met borstvoeding veel te herstellen—mits je de juiste kennis en begeleiding krijgt.

70% van de vrouwen krijgt spijt dat ze minder lang borstvoeding hebben gegeven dan ze graag wilden.

Voorkom een valse start en maak het jezelf gemakkelijker: Door je goed voor te bereiden, vergroot je de kans op een ontspannen borstvoedingsperiode. Wil je zonder onnodige pijn en struggles beginnen?
Start dan met een online borstvoedingscursus, zodat je met vertrouwen – en voldoende kennis aan dit avontuur kunt beginnen.

Meer borstvoedingsverhalen