Skip to main content
Borstvoeding&werkKolven en bewaren

Comfortabel kolven: Meer melk in minder tijd met de juiste maat kolfschild

Comfortabel kolven: Meer melk in minder tijd met de juiste maat kolfschild.

Kolven, als je borstvoeding geeft kom je er waarschijnlijk mee in aanraking. Omdat je weer gaat beginnen met werken na je verlof, een paar uurtjes zonder baby op stap gaat, of mogelijk al eerder om je baby extra moedermelk te kunnen geven als je nog oefent met aanleggen en borstvoeding geven. Comfortabel kolven: Meer melk in minder tijd met de juiste maat kolfschild, dat wil toch iedereen?

Kolven is bijna niemands hobby. Kolven is een van de 4 genoemde redenen waarom moeders eerder stoppen met borstvoeding geven dan ze eigenlijk wilden (4).

Daarom is het slim om te kijken welke aspecten je kolfervaring zo comfortabel en efficiënt kunnen laten verlopen.

Een efficiënte en comfortabele kolfervaring draagt bij aan een hogere melkopbrengst. En dat begint bij de juiste maat kolfschild. Door verschillende fabrikanten wordt dit ook wel een kolfschaal, golfschelp, kolfschild of borstschild genoemd.

 

Toelichting op afbeelding: Het ene kolfschild is de andere niet, er zit heel veel verschil in de vorm, hoek, materiaal van het kolfschild. Niet alleen de maat maar ook deze factoren dragen bij aan comfortabel kolven. Als lactatiekundige ben ik niet verbonden aan een merk en geef ik onafhankelijk advies.

Waarom een groter kolfschild niet altijd beter is: De waarheid over de juiste pasvorm

Vroeger werd vaak gedacht dat grotere kolfschilden beter waren, omdat men aannam dat meer ruimte rondom de tepel zou zorgen voor minder wrijving en daardoor meer comfort en een betere melkstroom. In werkelijkheid kan een te groot kolfschild juist problemen veroorzaken, zoals extra brede en paars blauwe tepels, jeuk en irritatie, onvoldoende vacuüm, minder effectieve lediging van de borst en zelfs pijnlijke tepels.

Inmiddels is recent nieuw onderzoek aan het verkennen hoe klein of groot de ruimte rondom de tepel moet zijn. En dat blijkt een stuk kleiner dan gedacht. Uit dit verkennende onderzoek blijkt</span> dat een goed passend borstschild, afgestemd op de tepelgrootte, heel veel verschil maakt voor zowel comfort als voor het optimaliseren van je melkproductie.

Wat zijn de gevolgen van een verkeerd formaat kolfschild?

Een borstschild dat niet goed past, kan verschillende problemen veroorzaken. Een te klein borstschild kan ervoor zorgen dat de tepel tegen de wanden schuurt, wat kan leiden tot frictie, irritatie en pijn en zelfs tepelkloven. Daarnaast kan een te nauw borstschild de melkstroom beperken, waardoor je minder melk afkolft dan mogelijk is.

Hierdoor kan je productie klein worden gehouden of dalen.
Onderzoek naar de juiste maat kolfscheld staat nog in de kinderschoenen. In het onderzoek van Anders cs (1) bleek dat kleiner beter werkte, zowel qua comfort, snelheid van toeschieten en melkopbrengst. En we gaan er van uit, dat dat dan beter is. Maar met dit verkennende onderzoek is niet vastgesteld wat een te klein schil is en wat de gevolgen van een te klein schild zouden zijn.

De grootste groep in dit onderzoek ging van kolfschelp 24 naar kolfschelp 15 en de kleinere maat ervoeren ze als een stuk comfortabeler (maat 24 mm gaven ze een 3,4 op een 5 puntschaal en maat 15 een 4,5)

Aan de andere kant kan een te groot borstschild ervoor zorgen dat niet alleen de tepel, maar ook een groot deel van het tepelhof wordt meegezogen. Dit kan leiden tot onvoldoende vacuüm, waardoor de melk minder makkelijk gaat stromen. In het ergste geval leidt het tot het uitzetten van de tepel en mogelijk ook tepelkloven, omdat er teveel ruimte is om een deel van de tepelhof in het tunneltje van het kolfschild te trekken, waardoor er te veel trekkracht op de tepel wordt uitgeoefend.

Wat zijn tips voor comfortabel kolven?

Een ontspannen lichaam helpt bij een soepele melkstroom. Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt kolven en zorg ervoor dat je comfortabel zit met voldoende rug- en armsteun.

Maak voor jezelf een fijne kolfroutine. Om te kunnen omschakelen van je werk en de haastige levensstijl van alledag. Start je kolfroutine met een ademhalingsoefening, een korte massage en je borsten even los bewegen/rondjes draaien, en een kickstart door even met de hand een beginnetje te maken.

Een goed voorbeeld voor een ademhalingsoefening is met je ogen dicht-diep ademen (4 tellen in-4 tellen vasthouden – 4 tot 8 tellen uit – 4 tellen vasthouden) daarna borstmassage (1 minuut) daarna kolven met de hand richting kolfschild, daarna kolf op de gewone manier aan zetten

Je kunt ook een kolfbeha gebruiken, zodat je je je handen vrij houd. Of een handsfree kolf.

Warmte, zoals een warme doek op de borsten voordat je gaat kolven, kan helpen om de melkstroom te stimuleren. Je kunt ook de onderdelen die je borst aanraken warm maken in warm water, ook dat leidt tot het sneller op gang brengen van de melkstroom. Daarnaast is het belangrijk om de zuigkracht van de kolf goed af te stemmen: te veel vacuüm kan pijnlijk zijn, terwijl te weinig vacuüm de melkstroom niet optimaal ondersteunt.

Tot slot helpt regelmatig kolven om de melkproductie stabiel te houden en ongemak door volle borsten te voorkomen.

Dit zijn de belangrijkste tips voor comfortabel kolven: Meer melk in minder tijd met de juiste maat kolfschild

Heb je hulp nodig bij het maken van een fijne kolfroutine of wil je advies? Bijvoorbeeld over hoe je meer melk kunt kolven of hoe je het comfortabeler kan maken. Boek dan een kolfconsult.

“Ik had niet de beste opbrengst met kolven. Met behulp met de Kolfschild Matchmaker van Caroline kon ik makkelijk de juiste maat kolfschild bepalen. Deze was zelfs stukken kleiner dan iemand anders mij geadviseerd had. Nu kolf ik ongeveer 2x zoveel als hiervoor. Super blij mee!”

Kim

Vind jouw perfecte match en kolf meer melk in minder tijd

Het kiezen van de juiste maat borstschild is een belangrijke stap voor een prettige en efficiënte kolfervaring. Als je daar (in het begin) de tijd voor neemt heb je daar later veel profijt van.

Een goed passend borstschild helpt niet alleen om ongemak en pijn te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je in minder tijd meer melk kunt kolven. Het grootste voordeel is dat vrouwen die zijn overgestap van de gebruikelijke maten naar de kleinere maten, zeggen dat ze het kolven bijna niet meer voelen.

Twijfel je nog over de juiste maat? Maak het jezelf makkelijk en download de Kolfschild Matchmaker. Met deze tool bepaal je snel en eenvoudig welk borstschild bij jouw borst past, zodat jij comfortabel en met maximale opbrengst kunt kolven.

En onthoud, de meeste mensen hebben ongelijke brilsterkte of schoenmaat en dat geldt ook voor de tepeldiameter.

Hoe bepaal ik de juiste maat kolfschild?​

Een goed passend borstschild voorkomt ongemak en zorgt voor een efficiënte melkstroom. En dus: comfortabel kolven, meer melk in minder tijd.

Voordat je onhandig met een centimeter, geodriehoek (of ik hoorde zelfs moeders over een metalen schuifmaat) aan de slag gaat… Ik heb speciaal voor jullie de Kolfschild Matchmaker gemaakt. Deze handige tool kun je printen en door de aangegeven gaten uit te knippen, kun je eenvoudig testen welk kolfschild het beste aansluit bij jouw borst.

Misschien heeft je kolf een tepelmeter, die je kunt gebruiken. Gebruik dan enkel de gaatjes en kijk voor hoe te meten en hoe te testen naar de Kolfschild Matchmaker. Dat scheelt uitknippen. Maar echt, de systematiek is compleet anders.

Probeer vervolgens in de praktijk uit welke maat het meest comfortabel is en de hoogste melkopbrengst geeft. De Kolfschild Matchmaker bevat bovendien wetenschappelijk onderbouwde tips die je helpen om optimaal en zonder ongemak te kolven.

Download de Kolfschild Matchmaker nu en test het verschil

“Na het meten ging ik van borstschild maat 24 naar maat 15. Hierdoor heb ik meer melk en is het ook een stuk comfortabeler.”

Moeder van twee

Referenties:

  1. Anders LA, Mesite Frem J, McCoy TP. Flange Size Matters: A Comparative Pilot Study of the Flange FITSTM Guide Versus Traditional Sizing Methods. J Hum Lact. 2025 Feb;41(1):54-64. doi: 10.1177/08903344241296036. Epub 2024 Nov 30. PMID: 39614713; PMCID: PMC11829504. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11829504/

  2. https://www.uhs.nhs.uk/Media/UHS-website-2019/Docs/Services/Maternity/The-Flange-FITS-Guide-for-optimal-comfort-efficiency-and-milk-yield.pdf

  3. Kent JC, Prime DK, Garbin CP. Principles for maintaining or increasing breast milk production. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 2012 Jan-Feb;41(1):114-121. doi: 10.1111/j.1552-6909.2011.01313.x. Epub 2011 Dec 12. PMID: 22150998. (de bron voor zachte borsten met meer vetweefsel tussen de melkklieren doen het soms beter met een grotere diameter)

  4. Redenen om te stoppen eerder dan gewenst: Odom EC, Li R, Scanlon KS, Perrine CG, Grummer-Strawn L. Reasons for earlier than desired cessation of breastfeeding. Pediatrics. 2013 Mar;131(3):e726-32. doi: 10.1542/peds.2012-1295. Epub 2013 Feb 18. PMID: 23420922; PMCID: PMC4861949. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4861949/