Skip to main content

Borstvoeding: hoe weet je of het goed gaat?

Een spiekbrief van één A4-tje

Waarmee je kan controleren of het goed gaat.
Maar let vooral ook op:
  • Wat zie je?
  • Wat hoor je
  • Wat voel je?
Download Spiekbrief Goede Start

Hoe verloopt alles?

Je kijkt naar het gewichtsverloop en aantal luiers per etmaal om te weten of het goed zit met de aanhapvaardigheden van je kind en je eigen melkproductie. Ook de afwezigheid van pijn is een belangrijke indicator.

Wat is normaal?

In de Quickscan leer je wat ‛normaal’ is:
  • Hoe vaak een kind gemiddeld drinkt per 24 uur.
  • Je kan bepalen hoe jouw kind het ten opzichte van het gemiddelde doet.

Wat zie je?

Handen van je kind liggen ontspannen om de borst.
Hoofd kind iets achterover gekanteld, kin maakt een deukje in de borst, waardoor de neus bij de borst vandaan blijft. De aanhap heeft geleid tot meer borst bij de kin dan bij de neus.
Bij de kin zie je een pauze tijdens het slikken op het punt dat de kaak het wijdst open is, hoe langer de pauze op dat punt in het zuigen-slikken-ademen-ritme is, hoe groter de slok.
Jonge baby’s pauzeren soms tijdens een voeding.
Aan het eind van de voeding is de tepel niet vervormd of verkleurd.

Wat hoor je?

Slikken, ademen, ritmisch, met af en toe een pauze.

Wat voel je?

Bij het aanhappen vormt de baby een tuitje van de tepel en de borst. Soms voelt dit als oprekken. Geen probleem als je dit in het begin de eerste tien tellen voelt.
Sommige vrouwen voelen de melk naar voren komen, dit kan een paar keer per voeding gebeuren.

Heb je over de vergelijking tussen de Spiekbrief en hoe het bij jou gaat vragen?
Neem dan contact met me op.

Boek één of meerder afspraken. Veel vrouwen hebben er baat bij om twee of drie kaar af te spreken. Dat hoef je niet van te voeren te beslissen. Geef je zelf de tijd om dit onder de knie te krijgen.

Afspraak maken

Gewichtsverlies en groei

Verwacht minder dan 7% gewichtsverlies in de eerste week. Verwacht terugkeer naar geboortegewicht rond dag 14. Verwacht voor een optimale ontwikkeling een gewichtstoename van tussen 150 en 250 gram per week na week twee en in de eerste vier maanden. Dit is heel globaal: tijdens een consult kijken we hier nog wat preciezer naar. Dit groeicijfer is gebaseerd op WHO groeicurven.

Hoe vaak moet een baby eten?

Verwacht in het begin minimaal 8-12 voedingen per 24 uur. Sommige kinderen willen elke 3 uur drinken, dag en nacht; Maar de meeste kinderen zijn minder gelijkmatig; in de eerste tien dagen heeft de langste pauze tussen twee momenten dat de borst geleegd wordt (baby of kolf) de grootste invloed op het tot bloei brengen van de melkproductie; hoe langer de borsten vol zijn hoe sterker het signaal om minder melk te maken.
Andere baby’s willen clustervoedingen.
Eerst de eerste borst, daarna de tweede, volgende voeding andersom. Het steekt niet heel nauw.

Hoe lang drinkt een kind?

Een kind drinkt zolang de melk stroomt. De tijd die je kind per voeding aan de borst doorbrengt zegt dus niets over hoeveel wordt gedronken. Een jonge baby neemt vaker pauzes tijdens een voeding dan een grotere baby. Hoe groter en meer ervaren je baby is, hoe korter ze drinken.

Wat is normaal?

In het grote onderzoek dat ten grondslag liggen aan de WHO groeicurven (2006) blijkt dat bij voeden op verzoek met 3, 6, 9 en 12 maanden gemiddeld 10, 9, 7 en 5 voedingen per etmaal werden gegeven.

​Voor er sprake is van een stabiel groeipatroon werk je met een streefgetal per etmaal. Begin bij 10 voedingen en kijk hoe je kind groeit. Sommigen groeien goed met minder voedingen en anderen hebben meer nodig om goed te groeien. Voeden op verzoek is voor baby’s met een stabiel groeipatroon. Dus soms moet je je kind wakker maken als er te veel tijd tussen voedingen valt.

Periode

Kleur

Natte luiers

dag 1 t/m 3
meconium, donker, plakkerig, 1 - 3
één op dag 1 | twee op dag 2 | drie op dag 3
dag 4 t/m 6
overgang van groen naar mosterdgeel, 4x
4 of 5 zware plas luiers
dag 6 tot 6 weken
4x per 24 uur, minimale maat poepje is 2 euro
4 - 6 zware plasluiers, tussen 30 - 50 ml
na 6 weken
je kind volgt eigen patroon, ieder voeding of iedere dag; prima zo lang het geen moeite kost of pijn doet
4 - 6 zware plasluiers

Borstvoedingsadvies nodig?

Plan zelf online je afspraak